Naar de navigatie Naar de inhoud

Een kat in de instelling: ja/nee

Geplaatst op 21 januari 2016 door - 10789 keer bekeken

Foto Een kat in de instelling: ja/nee

Daar in een hoekje lag ze. In een rietenmandje met opgetrokken achterpootjes, en haar voorpootjes voor haar snuit gevouwen. Poes Iris lag heerlijk te dommelen, terwijl ik haar baasje interviewde. ‘Zonder Iris zou ik er in deze instelling niets aan vinden’, vertrouwde de eigenaresse mij toe. Ze keek het zwart-wit gevlekte beest vol aanbidding aan.

Rondrit door het verpleeghuis

Bij een interview in een revalidatiecentrum lag er een klein harig hondje op bed. Het was de chihuahua van de dochter die op bezoek was. Elke keer als ze naar haar moeder gaat, neemt ze het beestje mee. Ook tot groot enthousiasme van de andere bewoners. Inmiddels maakt de chihuahua bij elk bezoek op de arm van zijn bazin een tour over de hele etage. Dochter doet dat graag want ‘als je die ogen ziet oplichten wanneer ze even mogen aaien, dan weet je dat zo’n beest mensen goed doet.’ Zij was aangenaam verrast door de flexibiliteit van de instelling: ‘Ik had nooit gedacht dat ik toestemming zou krijgen, maar ze vinden het geen probleem hier.’

Op de rollator

Maar het kan nog mooier. In de instelling Vredenburgh waar mijn collega langs ging om interviews af te nemen, is de ‘huiskat’ de mascotte van de instelling. Hij wordt rond gereden op de rollator, hij laat zich fêteren met kattensnoepjes. Als dank geeft hij kopjes alsof zijn leven ervan afhangt. Zijn naam:  Vred, naar de naam van de instelling. Hij heeft zelfs een eigen Facebook-pagina.
Vred krijgt ook regelmatig cadeautjes van kinderen van een nabijgelegen school. Zo leidt de aanwezigheid van een dier weer tot de contact met de omgeving. Leuk en leerzaam voor zowel de kleintjes als de ouderen.

Positieve prikkel

Waarom hebben niet veel meer verpleeg-/verzorgingshuizen een huisdier? Een dier is een positieve prikkel. Het zorgt voor warmte en gezelligheid. Daarbij is het een heerlijk gespreksonderwerp - een magneet voor onderling contact. En wie weet een extra reden voor de kleinkinderen om een keertje (extra) op bezoek te gaan bij opa en oma.

Kortom, elke instelling een Vred. Of een Blackie. Of een tijgertje. Of zijn er ook nadelen?

Victor de la Vieter



Er zijn 7 reacties geplaatst

P Bast | 8 april 2021

Ik ben op zoek naar een verpleeghuis waar de kat mee naar toe mag. Kunt u mij op weg helpen, via het internet kan ik niets vinden.
Groeten P Bast.

Debbie | 8 mei 2019

Gevoelsmatig denk ik ja, een huisdier moet bij het baasje blijven. In de praktijk vind ik dat het niet zomaar moet kunnen.
Het beste lijkt me dat als onderdeel van een opname goed gekeken moet worden naar de situatie. Fijn zou het zijn als een instelling samen met het baasje en omstanders (begeleider, mentor o.i.d.) onderzoekt wat de 'haalbare' mogelijkheden zijn. De reden van opname vind ik belangrijk en dat vastgelegd wordt wie de verantwoordelijkheid van het huisdier op zich neemt, ook financieel.

Dus goede afspraken maken of huisdieren niet accepteren.

jogry (bali,indonesia) | 4 april 2016

Ik vind het zeer belangrijk om een kat te houden. Mijn moeder woonde in een verzorgings huis en mocht geen kat. Aangezien ze op de beneden verdieping woonde,kwam er af en toe een kat door het raam naar binnen. Het gaf haar gezelschap tot dat vergiftig was.
een kat aaien geeft een verlaagde bloeddruk en ontspanning!

jolanda de mooij | 13 februari 2016

Het kan voorkomen dat iemand allergisch is-Hygiene katten haren op beddengoed enz zelf meegemaakt dat afdelingskat van de tafels at of eten kreeg toegestopt waardoor vaak spugen. Bewoners met dementie die de kattenbak leeghalen- goede afspraken maken wie betaalt de dierenarts wie verzorgd het dier.Het dieren welzijn is ook van belang

Gerard van der Kleijn | 3 februari 2016

Mijn vader woont in een verpleeghuis. Vorig jaar mocht zijn hond hem bezoeken, hij was toen op de revalidatie afdeling van het verpleeghuis. Het was het laatste moment samen met zijn trouwe viervoeter, die niet meer kon. Mijn vader heeft er intens verdriet van, met momenten door zijn ziektebeeld vertroebeld..

Victor de la Vieter | 25 januari 2016

Klopt helemaal, Sjoerd, ik was in een instelling waar iemand een kat op de kamer mocht, maar wel zolang ze er zelf voor kon zorgen.

Sjoerd | 22 januari 2016

Een aantal zaken zouden een nadeel kunnen zijn. Het kan zijn dat het huisdier overlast veroorzaakt of dat de eigenaar het beestje (tijdelijk) niet (meer) kan verzorgen. Met kinderen van de eigenaar zou je kunnen afspreken en vastleggen dat zij zo nodig de zorg (tijdelijk) ondersteunen of overnemen en daarmee zijn deze situaties te ondervangen.


Laat een reactie achter

Uw naam wordt vermeld op de website bij uw reactie. Uw e-mailadres wordt niet op de website getoond en is enkel bekend bij de redactie. ZorgkaartNederland respecteert uw privacy.
Met het inzenden van een reactie geeft u aan akkoord te gaan met de gedragcodes.